Youtube wordt E-commerce platform?

Producten die je in YouTube video’s ziet, kunnen binnenkort online gekocht worden op YouTube zelf.

Volgens mij niet op Youtube zelf, je wordt doorgelinkt naar de webshop van de desbetreffende verkoper. Sinds een tijdje vraagt YouTube de plaatsers van video’s, YouTube software te gebruiken om producten in hun video’s te “taggen”. Vervolgens worden die “tags” gelinkt aan de data in je Google Merchant Center (die je voor o.a. je Google Shopping gebruikt). Het doel is om video’s van YouTube om te zetten in product catalogus die kijkers kunnen bekijken, klikken en online kopen. Ik zie dit nu soms al, dan puur voor Merchandise producten (USA merken).

Eigenlijk is dit Youtube Trueview for Action versie 2.0

Youtube test ook een koppeling met Shopify voor het direct online verkopen van producten via YouTube. Eind vorig jaar begon YouTube met het testen van een vergelijkbare Shopify koppeling¬† waarbij je tot 12 producten kunt aanbieden in een carrousel onder hun video’s.

Citaat uit artikel op Bloomberg.com: Amazon en Walmart hebben al een een paar jaar beta’s gedraaid met video’s waarin producten gekocht kunnen worden. Tot dusverre heeft geen van beide retailers veel vooruitgang geboekt. In China heeft dit bedrijfsmodel echter een vlucht genomen. Op Douyin, de Chinese versie van TikTok, gebruiken bedrijven live gestreamde video’s om producten daar direct te laten kopen.