Gratis Google Shopping?

Laatste weken zie je veel berichten over de “gratis” Google Shopping. Het gaat dan om de “Platforms van Google” instelling in het Google Merchant Center. Op dit moment is in meer dan 85 landen beschikbaar, waaronder Nederland. Let op dat deze “gratis” vermelding alleen geldt voor het tabblad zoals je het in het screenshot ziet (ok, ook beetje voor Google Images\Maps, laat ik hier even buiten beschouwing):

Daarnaast kunnen daar ook nog steeds de betaalde Shopping Ads verschijnen, die voor zover ik weet ook nog eens boven de gratis vermeldingen staan. Dat “gratis” deel gaat in de praktijk dus om een klein deel van de zoekers die naar dat tabblad gaat. Het is dus niet zo dat Google Shopping gratis wordt, is maar voor een klein deel. Toch nog steeds interessant natuurlijk om ervoor te zorgen dat je dit in het Google Merchant Center ingesteld hebt, zodat je meedraait in het gratis deel van Shopping.

In je Google Merchant Center ziet dat er als volgt uit:

In je “Overview” in Google Merchant Center zie je vervolgens de Diagnostics:

Je wilt natuurlijk ook deze “gratis” Google Shopping clicks meten in je Google Analytics. Daarvoor doen je 1 en ander in te stellen in je Google Merchant Center\ data feeds. Laat me even als je daarbij hulp nodig hebt.